Island vann brons i EOC

Island och Norge gjorde under fredagskvällen upp om bronset i European Open Championship (EOC). Båda lagen hade inte rått på Österrike respektive Sverige i sina huvudrundor men har ändå imponerat under turneringen. Scandinavium var välfyllt när de nordiska lagen drog igång en match som skulle visa sig bli svängig. Island öppnade starkast och tog snabbt ledningen med tre bollar. Men Norge kom ikapp och förbi. Sen vände Island igen och ledde med 14–13 i halvtid. Tobar Valencia i Island berättar att publiken gjorde att de orkade komma tillbaka in i matchen. 

– De var helt fantastiska. Man orkar hålla kämpaglöden hela tiden, säger han.

Precis som i den första halvleken var det islänningarna som började starkast och gick ifrån på resultattavlan igen. Efter 38 minuter hade man ledningen med 19–16 och Norge tog timeout. Den gav resultat och Norge gick upp till 20–20. Nu var det Islands tur att ta timeout med bra resultat och laget lyckades rycka igen och denna gången släppte man inte taget om matchen. Island vann till  slut med 31–25 och det var en överlycklig Tobar Valencia som säger så här efter matchen.

– Det känns helt fantastiskt! Vi trodde aldrig att vi skulle gå så här långt men vi visar att med det här laget är allting möjligt.

Vad är det som gör att ni tar brons?

– Det är vår lagmoral. Vi håller huvudet högt hela tiden och viker aldrig ned oss, säger Tobar Valencia.

Alexander Olausson