We are the champions (Pojkar)

P10: IK Sund–OV Helsingborg 6–12 (3–7)

Dagens första final var ett Helsingborgsderby mellan Sund och Helsingborg. Spelarna möttes av värmande applåder i duggregnet på Heden under lördagsmorgonen. Båda lagen  hade gått som tåget under turneringen och vunnit alla sina matcher. Denna gång var det dock Helsingborg som drog det längsta strået. Efter att ha haft en ledning med fyra bollar i paus utökade man med ytterligare två mål i den andra halvleken och vann till slut med 12–6. Max Pedersen var en av planens giganter från sin högernio-position och säger så här om segern där han förklarar att träning med äldre gett resultat.

– Vi kommer igenom deras försvar och har bra rörelse. Inför turneringen tränade några av oss med de som är ett år äldre och det var bra, säger han. 

P11: RK Zagreb 1–RK Rugvica 14–10 (6–6)

I den andra finalen möttes två av Kroatiens bästa lag i pojkar 11 – Zagreb och Rugvica. Förra året vann Zagreb pojkar 10 och i år var de ute efter att knipa ännu en titel. Och det började bra för de vitklädda laget som snabbt tog en tremålsledning. I slutet av den första halvleken tappade man dock greppet och i paus hade vi 6–6 på resultattavlan. Men Zagreb skulle få åka hem med ännu en titel. När slutsignalen ljöd hade de bjudit på en briljant andra halvlek och vann med 14–10. Det avslutande målet gjorde Petar Sprem – son till forne kroatiske landslagsspelaren Goran Sprem – och han är rörd till tårar efter matchen.

– Jag är väldigt glad! Vi har spelat bra hela turneringen och vi gör detta som lag inte som individualister. Vi förtjänar att vinna, säger Petar Sprem. 

P21: IK Sävehof–Hjortshöj Egå IF 15–18 (6–11)

Efter att Zagreb firat sitt andra raka Partille Cup-guld var det dags för den tredje pojkfinalen för dagen. På Heden 2 gjorde två fysiska lag från svenska Sävehof och danska Hjortshöj upp om segern i pojkar 21. Sävehof hade en tunn trupp inför finalen på grund av skador vilket gjorde att laget tvingades gå runt på få spelare medan Hjortshöj hade betydligt fler att välja mellan. Detta visade sig också på planen. Danskarna kom ut starkast och hade en ledning med fem bollar i paus. Sävehof ryckte förvisso upp sig i andra halvlek men nådde inte hela vägen fram. Matchen slutade 18–15 till Hjortshöj som firade med sång och dans efter slutsignal.

– Sävehof hade inte alla spelare med och då måste vi vinna en sådan här match. Nu ska vi fira med något gott att äta, säger Hjortshöjs Kasper Nykjaern.

P18: IK Sävehof–Lugi HF 1 21–22 (7–11)

Den mest rafflande finalen hittills var den mellan Sävehof och Lugi i pojkar 18. Matchen innehöll handboll med hög kvalité – både defensivt och offensivt. Lugi var det laget som höll i taktpinnen från start och Sävehof fick kämpa för att ha kontakt med laget från Lund. I halvtid stod det 11–7 till Lugi som hade skaffat sig ett bra utgångsläge inför andra halvlek. Men Sävehof kom ut som ett nytt lag efter paus och lyckades efter många om och men komma upp till 21–21 efter 60 minuter. I sudden death var det Lugi som utnyttjade sitt första anfall till att få med sig en straff. Från sju meter var Linus Eriksson-Lilja stensäker och blev segerskytt.

– Det kändes lite pirrigt innan straffen men efter denna matchen var vi värda att vinna. Nu ska vi fira med disco på bussen hem, säger han.

P12: H 71–RK Maksimir Pastela 6–15 (4–6)

I finalen för pojkar 12 möttes H 71 från Färöarna och RK Maksimir Pastela från Kroatien. Lagom till matchstart tittade solen fram och värmde lite extra. Det behövdes förvisso inte för spelet på plan var hårt, tufft och jämnt vilket gladde publiken på Heden 2. Efter den första halvleken stod det 6–4 till Maksimir Pastela och det var upplagt för en nervkittlande avslutning. Men spänningen avtog väldigt snabbt. Kroaterna ökade tempot och drog ifrån sina motståndare och vann till slut med 15–6. Jakov Peric är glad över att vinna Partille Cup efter att förra året ha snubblat precis innan finalen.

– Vi åkte ut i semifinalen så jag är väldigt glad över att få vinna. Vi spelar bra bortsett från några tekniska fel i början av matchen, säger han.

P13: RK Maksimir Pastela–Hörning Håndbold 12–11 (8–6)

Två lag från Kroatien har redan lyft Partille Cup-bucklan under lördagens tidigare finaler. I pojkar 13 var det dags igen när Maksimir Pastela gjorde sina yngre kollegor sällskap in i den celebra skaran av guldmedaljörer. Men det satt hårt åt. Höjning Håndbold från Danmark stretade emot bra och höll jämna steg med kroaterna ända in på målsnöret. Maksimir Pastela vann till slut med 12–11 efter att det i halvtid stod 8–6.

– Det känns helt otroligt. Vi spelar bra defensivt och det är därför vi vinner. Mer än så finner jag inte ord till, säger Maksimir Pastelas Ivan Culo.

P14: RK Zagreb–Hörning Håndbold 21–9 (12–6)

Kroatiens framgångssaga i Partille Cup 2017 fortsätter. Zagrebs pojkar 14 blev tredje raka laget i pojkklasserna och fjärde laget totalt från Kroatien att plocka hem guldmedaljen i Partille Cup. I finalen mötte man Hörning Håndbold från Danmark och det dröjde inte länge innan Zagreb hade ena handen på pokalen. I halvtid stod det 12–6 och i den andra halvleken drygade kroaterna ut den ledningen för att till slut vinna med 21–9. Andro Lopac var en av lagets främsta spelare och precis som många av de andra segrande spelarna i Partille Cup väljer han att hylla laget.

– Vi har bättre organisation och spelar mer som ett lag än Hörning. Jag är oerhört glad över att ha varit med och vinna Partille Cup och ha träffat så många nya vänner, säger han.

P15: H 71–Skanderborg HB 8–13 (4–8)

I den näst sista finalen för året spelade H 71 från Färöarna och Skanderborg från Danmark. Det var en tuff match med hårt spel och bra stöd från läktarna. Spelarna bjöd på fysiskt spel och gav varandra små ytor att arbeta med. Danskarna var snäppet före från start och med bra målvaktsspel och noggrant anfallsspel hade man ledningen med 8–4 i paus. Den andra halvleken var jämn men H 71 lyckades aldrig knapra in på sina motståndare och grönklädda Skanderborg fick till sist lyfta Partille Cup-pokalen efter seger med 13–8. Tomas Sommer-Andersen var med sitt starka genombrottsspel en ytterst bidragande orsak till att guldet hamnade i Danmark. Han har svårt att hitta orden efter matchen.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Vi vinner för att vi är starka bakåt. Det känns stort att få vinna Partille Cup, säger han.

P16: HK–Aranäs 1–Skanderborg HB 11–15 (5–6)

Det var Aranäs och Skanderborg som gjorde upp i pojkar 16-finalen tillika den sista finalen i Partille Cup 2017. Matchen var jämn inledningsvis och lagen följdes åt målmässigt. Båda målvakterna hade en bra dag och gjorde flertalet bra räddningar under de första 30 minuterna. Det var dansk ledning i paus – 6–5. I början av den andra halvleken gjorde Skanderborg ett ryck som skulle visa sig vara avgörande. Aranäs drog på sig några utvisningar som gjorde underläget svårt att hämta upp. Skanderborg vann med 15–11 och spelaren Oliver Juhl är överlycklig efter matchen.

– Det känns helt otroligt! Det är första gången jag är här, turneringen har varit och att då få vinna känns extra speciellt, säger han.

Vinnarna i B-slutspelet
P21: Hörning Håndbold (DAN)
P18: Torslanda HK (SWE)
P16: E.C Pinheiros (BRA)
P15: TJ Dukla Praha 1 (TJE)
P14: IFK Kristianstad 3 (SWE)
P13: Ski IL 2 (NOR)
P12: HK Aranäs 2 (SWE)
P11: RK Zagreb 2 (KRO)
P10: Önnereds HK 1 (SWE)

Alexander Olausson